Arnhem-Oosterbeek-Wolfheze

Arnhem voor de oorlog

Op 8 juni 1927 vertrekt de familie de Jong van Leeuwarden naar Renkum of Oosterbeek en vervolgens naar Arnhem waar ze achtereenvolgens op de Trompstraat (Frombergstraat), Amsterdamseweg en Mauvestraat wonen.

Trompstraat Arnhem WO2
Pinksteren op de Trompstraat Arnhem 1929

De jongens zaten op de christelijke Van Löben Selsschool (lagere school) aan de Dalweg en daarna op het Christelijk Lyceum aan de Utrechtseweg.

1930-1940 Bezoekers op het terras van de Theeschenkerij in park Sonsbeek (foto De Booys)

Nieuwbouw wijk Hoogkamp

Eind 1938 gaat de familie wonen in de nieuwbouwwijk Hoogkamp die begin jaren 30 gerealiseerd werd.

Elektrische tram, lijn 2 Arnhem
Elektrische tram, lijn 2 Bakenbergseweg, hoek Van Heemstralaan 1933-1940

De wijk dankt haar naam aan het gelijknamige verdwenen landhuis dat onderaan de Bakenbergseweg stond. De Hoogkamp is een lomrijke buurt met een duidelijk rastervormig stratenpatroon die zijn vernoemd naar Nederlandse schilders, zoals Van Gogh, Breitner, Mesdag, Israëls en Mauve. De wijk wordt aan drie kanten omzoomd door de Arnhemse parken Mariëndaal, Gulden Bodem en Warnsborn.

Josef Israëlslaan Arnhem Hoogkamp
Josef Israëlslaan kruising met de Van Goghstraat

Duitse inval in Arnhem

Op vrijdagochtend 10 mei 1940 arriveren de eerste Duitsers vanuit fort Westervoort via de Johan de Wittlaan in Arnhem. De invasie van Arnhem verliep verder zonder noemenswaardige incidenten en deed onwerkelijk aan.

Duitse inval WO2 Slag om Arnhem
10 mei 1940 arriveren de eerste Duitsers via de Johan de Wittlaan in Arnhem

Om de opmars te vertragen worden de Rijnbrug en andere spoorwegovergangen vernield door Nederlandse militairen. Tijdens het herstel lag er tijdelijk een pontonbrug. 

Rijnbrug, John Frostbrug opgeblazen
De Rijnbrug wordt op 10 mei 1940 opgeblazen door Nederlandse militairen

Vorderingen gebouwen

Hoewel het er in Arnhem in de begin jaren van de oorlog relatief rustig aan toe ging werden veel gebouwen en terreinen gevorderd door de Duitsers.

28 augustus 1939 wordt de mobilisatie afgekondigd.

Hotel Warnsborn en kasteel Zypendaal werden in beslag genomen en gebruikt als onderkomen voor de Luftwaffe. De Menthenberg werd door de Duitsche Weermacht gevorderd. De Willemskazerne (Gele Rijdersplein) werd door de Duitse SS gebruikt als opleidingscentrum en op het Nieuwe plein zat het Ortskommandantur.

In mei 1940 werd begonnen met de Duitse militaire begraafplaats ‘Ehrenfriedhof Zypendaal’ in de bossen van Schaarsbergen.

Duits kerkhof Zypendaal Arnhem
Begrafenis van Rijksduitser Singenstreu op Ehenfriedhof Zypendaal, doodgeschoten door het verzet juni 1944 (Gelders Archief)

In juni 1940 begonnen de Duitsers met de aanleg van een militair vliegveld bij Schaarsbergen genaamd Fliegerhorst Deelen. Eind 1940 waren de eerste twee betonnen startbanen gereed, de derde volgde in februari 1941.

Vliegveld Deelen Klein Heidekamp Schaarsbergen
Gasten op het terras van Luftwaffe Major W. Falck op Klein Heidekamp, Schaarsbergen (Gelders Archief)

Op en rond het vliegveld Deelen waren op het hoogtepunt van de luchtoorlog in 1943 110 Duitse toestellen gestationeerd. Er werkten toen op de basis tegen de 3.000 Duitse militairen. 

Door het gereed komen van fliegerhorst Deelen en een te kort aan huizen vordert het hoger personeel oa. huizen in de Breitnerstraat en de Mauvestraat (volgens archief Duits(ch)e Zaken).

Zondag 23 mei 1943 gaat Henk onderduiken bij de familie Zwarts in Oosterbeek. Zij runnen rust en herstellingsoord ’t Hemeldal aan de Oranjeweg 6 in Oosterbeek. Hier ontmoet hij de broers Chris en Evert (Nico) Boven. ’t Hemeldal is dan het hoofdkwartier van de LO (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) Gelderland en Arnhem gerund door de broers Boven en Kees Pruys.

Fietspad langs de spoorlijn Oosterbeek – Wolfheze

’s Avonds kwamen zij allen op hun fietsen langs de spoorlijn naar het ‘Hemeldal’. Dan werden de pakken en tassen afgeladen, de bonkaarten, Ausweise en persoonsbewijzen verdeeld, de correspondentie uitgezocht en de stapeltjes voor de verschillende districten in de provincie gereed gemaakt. 

Oosterbeek (Hoog) Station, 1930-1940

Toen de samenkomsten in ‘t Hemeldal na de overvallen op het Huis van Bewaring (11 juni 1944) en de Koepelgevangenis (11 mei 1944)te gevaarlijk werden verhuisde zij naar ’t Hoekske in Wolfheze.

Hoekske Wolfheze verzet Welmers
’t Hoekske in Wolfheze nu
De begrafenisstoet (bij Wehrmachtheim Musis Sacrum) van de Rijksduitser Singenstreu, die per ongeluk op 30 mei 1944, door de knokploeg van de Koepelgevangenis op weg naar huis, werd doodgeschoten.

In Juli ’44 werd het totaal aantal onderduikers in de provincie Gelderland, met inbegrip van Twente, op 18 à 20.000 geschat, waarvoor de bonkaarten werden verkregen via de plaatselijke distributiekantoren. 

19 september 1944 Evacués op de Utrechtsestraat – Bergstraat (foto: Wenzel)

Najaar 1944 Plunderauto Jacob Marislaan (foto: de Booys)
Plunderingen
19 september 1944 Utrechtseweg, omgeving Gemeentemuseum. Duitse soldaten en gemotoriseerd geschut (foto: Jacobsen)